Ja of ja, de strategie van het geluk

Op donderdag 28 april kwam Frederik Imbo, de man van de meest bekeken Belgische TED-talk “how not to take things personally’ langs op onze campus.

Wat bepaalt geluk?

Je zou denken dat of je nu wel of niet gelukkig bent afhangt van allerlei externe factoren, je bent bijvoorbeeld vrolijker als het goed weer is. Maar je omgeving bepaalt slechts 10% van je geluk. Naast de omgeving wordt geluk ook bepaald door je mindset en raar maar waar ook je genetisch materiaal.

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van ons geluk wordt bepaald door genetisch materiaal. Bij de 40% die overblijft wordt het geluk bepaald door de manier waarop je naar dingen kijkt in het leven.

Eigenaar? of eerder huurder?

Een huurder is afhankelijk van andere mensen, wanneer hij een obstakel tegenkomt in zijn leven dan zal hij geen initiatief nemen om een oplossing te zoeken maar hij zal eerder klagen over het probleem, de eigenaar bepaalt zijn eigen geluk. bij het probleem zal hij eerst een oplossing zoeken, is er niets meer aan te doen dan zal hij de situatie accepteren en voor zichzelf de schade proberen te beperken door afleiding te zoeken.

Ook heeft de manier van denken een impact op ons gevoel, we zullen bijvoorbeeld veel gelukkiger zijn als we net in iets geslaagd zijn of minder presteren wanneer we stress hebben.

Wat zijn de 3 dimensies van ultiem, duurzaam geluk?

1. Accepteer wat je niet kan veranderen.(wees een eigenaar)
2. Veranderen wat je kan veranderen.
3. Je mindset aanpassen.

Reflectie

Ik vond het zeker en vast een geslaagde workshop, Frederik heeft een fantastische manier van presenteren waardoor hij onmiddelijk het volledige publiek met hem mee krijgt, de workshop viel voor ons binnen het vak lean and agile. Momenteel zijn we in de les bezig met het organiseren van een netwerkevent. Ik heb zeker en vast dingen gehoord die ik daarvoor zal kunnen toepassen.

Wat mij zeker nog is bijgebleven is deze quote:

‘Ik aanvaard wat ik niet kan veranderen.
Ik verander wat ik wel kan veranderen.
Ik gebruik mijn verstand om het
onderscheid te maken.’

Wil je meer weten over deze workshop? neem dan zeker een kijkje op deze website !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *