Jira voor het SBP- project.

Jira | Issue- en projecttraceringssoftware | Atlassian

Wat is jira?

Jira Software maakt deel uit van een familie van producten die zijn ontworpen om teams van alle soorten werk te helpen beheren. Oorspronkelijk was Jira ontworpen als een bug- en issue tracker. Maar vandaag de dag is Jira uitgegroeid tot een krachtige tool voor werkbeheer voor allerlei soorten gebruik, van requirements en test case beheer tot agile software ontwikkeling.

Hoe gebruik je jira?

Jira | Issue- en projecttraceringssoftware | Atlassian

Eens je een sprint ( 1-4 weken) opstart in jira kan je deze gaan bekijken, zo kan je makkelijk zien welke taken je moet voltooien. Raakt een taak niet op tijd klaar dan komt deze in de Backlog te staat en zal die taak in de volgende sprint afgewerkt worden. Ook kan je op de Roadmap makkelijk zien hoe het zit met de tijdsverdeling.

Waarom jira?

Jira heeft tools waarmee gebruikers het grote plaatje kunnen schetsen, plannen kunnen communiceren en de grotere roadmap-doelstellingen kunnen koppelen aan de dagelijkse taken van het team. Bovendien is het zeer geschikt om agile te werk te gaan. Ook is het zeer aanpasbaar, dat wil zeggen dat je alles kan aanpassen zodat je makkelijker te werk kan gaan. Ook kun je Jira voor nog veel andere dingen gebruiken.

Makkelijk om te leren?

Dat Jira makkelijk is om te leren zou ik niet direct zeggen maar eens je het onder de knie hebt is het zeer makkelijk te gebruiken. Eers wordt je binnen Jira voorgesteld aan veel nieuwe en moeilijke termen waardoor het in het begin wat onduidelijk zal zijn. Maar na enkele dagen spreekt alles voor zich. Dan zal je meer gestructureerd te werk kunnen gaan en je zal al snel merken dat je productiviteit de lucht in gaat.

Wat heb ik geleerd.

Jira heb ik leren gebruiken voor het vak lean en agile. Door Jira heb ik geleerd om in een sprint van 1-4 weken te werken. Ook is het voor mij duidelijk geworden dat je een flexibele planning moet opmaken zodat als er onvoorziene taken bijkomen je deze makkelijk kan implementeren. Niet te vergeten heeft Jira erg geholpen af te geraken van mijn uitstelgedrag

Eigen ervaring

Mijn ervaring met Jira is dat Jira mij heeft geholpen om al mijn taken te kunnen overzien, ik kan nu beter werken en mijn tijd beter inplannen. Problemen zoals dingen vergeten zijn nu geschiedenis. Wel moet ik nu tijd besteden aan het invullen van het bord maar met dat uurtje per week haal ik al snel meerdere uren dat ik anders niet efficiënt bezig ben er uit.

Feedback van Jira

Mijn persoonlijk beeld van jira is dat het een zeer goed en efficient programma is, mits je het op de juiste wijze gebruikt. Het nadeel is dat het in het begin zeer onduidelijk is. Het bevat veel moeilijke termen en bestaat uit veel verschillende pagina’s waardoor je makkelijk het overzicht verliest. Daarom geeft ik Jira een score van 7/10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *